Viinaformaatit

Published on Thu 27 April 2000

Viinan ja videoformaattien välillä on selvä analogia: on olemassa komposiittivideo (kaikki yhdessä signaalissa, kuvanlaatu heikohko, esim. VHS); komponenttivideo (kaksi signaalia, kirkkaus ja väri, esim. S-VHS, kuvanlaatu parempi) ja monikanavakuva (kuten esim. RGB).

Viinaakin voi ennen kotibileisiin menoa varata itselleen kolmella eri tavalla:

Komposiittiviina
Alle 18-v joukossa hyvin suosittu. Jos tehdään itse, sekoitetaan yleensä Kossu Spriteen tai Colaan. Myös siiderit ja bisset voidaan ehkä lukea komposiittiviinaksi. Ongelmana se, että juotaessa yleensä pullon suusta juoma väljähtyy, kun pulloa kallistellaan eessuntaas.
Komponenttiviina
Ei suosittu. Sekoitetaan viina-ainekset erilliseen pulloon, esim. taskumattiin. Ostetaan blandis erikseen. Kun juodaan, pitää käyttää lasia, johon sekoitetaan sopiva annos ennen kuin voidaan juoda. Ei väljähdy toisin kuin komposiittiviina. Yleensä loppuillasta toinen komponentti (blandis) hylätään täysin ja juodaan pelkkiä tehoaineksia. Ehkä yksinkertaisin komponenttiviina on appelsiinikossu tai rommi-cola.
Monikanavaviina
Vain kaupallisessa käytössä. Kaikki viina-ainekset ja blandikset ovat erillisissä pulloissa. Sekoittaminen aikaa vievää puuhaa, mutta laatu erinomainen. Mahdollistaa tehokeinojen, kuten jäiden käytön.

On huomattava myös, että yhteensopivuus viinaformaattien välillä toimii vain toiseen suuntaan, eli alaspäin. Monikanavaviinasta voi aina tehdä komposiittiviinaa, mutta ei toimi toiseen suuntaan.

On hyvin valitettavaa, että suuri(n) osa kuluttajista valitsee sen perinteisen: "yks iso".

This joke was tagged #drinking and #finnish

 

Navigation