Sovelletun elektroniikan harjoitus

Published on Sat 21 August 1999

9.12.1987
TEKNILLINEN KORKEAKOULU
Piiritekniikan laboratorio
Ele-87.115 Sovelletun elektroniikan perusteet

Harjoitus 11/87

Joulupukki oli vaikean tilanteen edessä kaukana Korvatunturilla. Suosikki-poro Dianan vibraattoriohjain ei toiminut. Poro oli luonnollisesti kääntynyt ongelmineen pukin puoleen. No, toiminnan miehenä pukki tarttui välittömasti härkää sarvista ja paneutui ongelmaan. "Missä ihmeessä oikein on vikaa," tuumi pukki, ja samassa rynnisti Nisse-tonttu sisään hiukset kiiltävien lumikiteiden peittäminä. Tonttu oli tohkeissaan ja lausui pukille: "Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt. Jos metsään haluat mennä nyt, näät sammaleet myllätyt..."

"Noh, noh, Nisse. Rauhoituhan nyt! Meillä on tässä vaikea ongelma ratkaistavaksi," torui pukki, ja kertoi Nisse -tontulle käsissä olevasta ongelmasta. Nissehän oli viisas tonttu ja tottunut visaisiin ongelmiin. Niinpä hän hetken asiaa tuumittuaan totesi ratkaisun löytyvän 78XX-sarjan regulaattorista.

"Dianan vibraattoriohjain on ilmiselvästi ylikuormittunut väärinkäytön seurauksena. Hik, taas Mikki Hiiri mättähältä mättähälle käy, ja pikku..." "Nisse-pahus, oletko taas käynyt pukin suklaakonvehtirasialla ilman lupaa," tiuskaisi pukki. Nisse meni häpeästä aivan punaiseksi ja pakeni lähimmän tolpan taakse. "Pukki, pukki, myönnän kaiken, vaikken olekaan viinamäen miehiä." Yhteistuumin päättivät pukki ja Nisse jatkaa ongelman ratkaisua Nissen selvittyä, ja he toivottivat toisilleen hyvää yötä.

Aamulla kukonlaulun aikaan pukki ja Nisse heräsivät (omista vuoteistaan) virkeinä ja täynnä uutta intoa. Ja johan alkoi tapahtua. Nisse kaivoi hyllynsä perukoilta vanhan ja oivan Millmanin elektroniikkaoppikirjan. "Ongelma on aivan ilmeisesti näissä saakelin hakkuriteholähteissä. Eihän niistä ota selvää erkkikään, ja taas ne ovat mustiksi kärähtäneitä. Eikähän heitetä jonkhaan nuo pahuksen pulssiteknisen ajattelun tuotteet ja korvata ne kunnon analogisilla teholähteillä." Mutta silloin saapui Lotta- tonttu paikalle heilahtelupyörähdellen, ja Nisse oli myytyä tonttua. Hän lähti Lotan perään ja jätti pukki-paran yksin Dianan ongelman pariin.

Pikku-Antin lahjapaketista pukki otti häpeillen omaan käyttöönsä muuntajan ja tasasuuntaussillan (kuvat alla). Nissen ehdottamaa regulaattoria ja muita tarvittavia komponentteja ei löytynyt sitten pirullakaan, ja niinpä pukki päätti tilata ne Yleiselektroniikasta (ei maksettu mainos).

Muutaman päivän kuluttua pukki sai paketin Helsingistä. Hän oli aivan innoissaan. Vapisevin sormin pukki avasi paketin ja löysi kiihkeästi odottamansa komponentit. "Tässäkö ongelman ratkaisu," ihmetteli pukki käännellen komponentteja käsissään. Mutta sitten meni pukilla sormi suuhun: "Kuinkas minä nämä kytken".

Millmanin kappaleesta 18-10 olisi ratkaisu, mutta Millman oli jäänyt Nissen povitaskuun. Nyt pukilla oli käsissään regulaattori ja kolme kondensaattoria. Millaisen kytkennän hän teki ongelmansa ratkaisuksi (teholähteestä tarvittiin 12 V ja 1 A), ja mitä olivat hänen käyttämänsä komponentit? (3 pistettä)

Tehtävän viimeinen palautuspäivä on jo 11.12-87 klo 16.00.

Kinkkuista joulua kaikille!

This joke was tagged #finnish

 

Navigation