Insinöörien vapautusrintama

Published on Thu 01 February 2001

Täällä Maisa-Kaarina Älve-Kätkälä, Oulun Teknologiakylä. Satoja insinöörejä on päästetty vapaaksi Teknologiakylässä noin tunti sitten. Iskun tekijäksi on ilmoittautunut IVR, insinöörien vapautusrintama.

STT:lle antamassaan tiedotteessa IVR kertoo vaativansa kaiken kulttuurin loppumista Oulussa. Iskuryhmään kuuluvat Jorma Ollila, Jari Sarasvuo, Rytsölän veljekset ja Veikko Lesonen. Lesonen kiistää osuutensa varsinaisiin iskuihin ja kertoo toimineensa vain autonkuljettajana.

IVR:n johtaja Jorma Ollila on erittäin järkyttynyt ja vihainen tavasta, jolla insinöörejä kohdellaan.

  • Kun menimme vapauttamaan insinöörejä, ne vain istuivat apaattisina työhuoneissaan ja näyttivät selvästi kärsivän nälästä ja jotkut jopa nestehukasta. Joillakin häiriintyneillä ja työolosuhteista stressaantuneilla yksilöillä oli pakkoliikkeitä ja ne olivat alkaneet järsiä omaa karvoitustaan. Eräät olivat kavahtaneet päätteensä äärestä peloissaan nurkkaan Ollilan avattua työhuoneen oven. Lisäksi IVR vaatii, että insinöörien työhuoneisiin ja -nurkkauksiin on saatava makuuhyllyt.
  • Työhuoneet ovat aivan liian pieniä, joten insinööri ei voi niissä toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, kritisoi Ollila tiedotteessa.

Tilanne täällä Teknologiakylässä lähentelee kaaosta. Joka puolella vilisee vapautettuja insinöörejä. Jotkut niistä eivät selvästikään osaa olla vapaudessa... tuollakin yksi hetken aikaa vapaana hortoillut ja sitten itsekseen työpaikalleen luikkinut kurkistelee työhuoneensa ikkunasta, miten Suvi Lindén, Kaisu Mikkola ja Risto Vuoria koettavat hätyyttää karkulaisia takaisin työpaikoilleen. Juuri saamani tiedon mukaan joitakin insinöörejä on nähty parveilevan myös yliopiston pääkirjaston liepeillä.

Kulttuuriministeri Lindén, ehtisittekö kommentoida tämänhetkistä tilannetta kuuntelijoillemme?

  • Nythän on niin, että insinööri on petoeläin, joka ei kuulu Suomen luontoon. Sehän vain tappaa kaiken luovuuden. Olemme tässä Kaisun ja Riston kanssa koettaneet niitä pyydystellä ja viedä takaisin työhuoneisiinsa, yksi jo puraisikin näiden hanskojen läpi... eivätkä nämä käyttämämme haavitkaan kyllä järin tehokkaita ole. Lisäksi nuorimmat insinöörit ovat kyllä pahus soikoon vikkeliä. Täytyy sanoa, että en ole nähnyt enkä näe edelleenkään mitään hyvää siinä, että opiskelijat siirtyvät kesken opintojen työelämään.

Nyt kulttuurijohtaja Risto Vuoriakin saapui paikalle. Risto, mihin toimenpiteisiin kaupunki on ryhtynyt?

  • Teatteri ja kirjasto, museot sekä tietenkin nuoriso- ja kulttuurikeskus on suojattu hiekkasäkein ja piikkilankaestein. Hätätilassahan me pystymme kelluttamaan kirjaston ja teatterin merelle turvaan. Siviilipalvelusmiehet sijoittelevat parhaillaan keskustaan johtavien reittien varsille erilaisia johtoja, salkkuja ja kannettavia tietokoneita, joihin toivomme insinöörien jäävän kiinni. Madetojan salille saakka emme usko insinöörien ehtivän. Mutta IVR:n toimintaa haluaisin vielä kommentoida hiukan.

Ole hyvä, Risto.

  • Minusta on hieman lyhytnäköistä päästää insinöörejä vapauteen. Kyllä meidän on käynyt niitä tässä rytäkässä oikein sääliksi. Eihän sukupolvikaupalla toimistoissa ja teknisissä lautakunnissa istuneilla säännölliseen ruokintaan tottuneilla insinööreillä ole minkäänlaisia selviytymisvaistoja jäljellä. Syksyinen Teknologiakylän luonto ei tarjoa niille riittävästi ravintoa ja tokkopa ne osaisivat sitä itse etsiäkään saati sitten valmistaa. Muutama vapaudestaan vauhkoontunut yksilö on juossut ympäriinsä täysin vailla logiikkaa ja jäänyt Pohjantiellä auton alle. Kyllä ei tällainen ole nyt täysin loppuun saakka ajateltua, mutta IVR:hän on varmaankin tällainen hyvin tyypillinen yhden asian liike ja toimii sitten sen mukaan.
  • Kiitoksia, kulttuurijohtaja Risto Vuoria. Juuri saamani tekstiviestin mukaan IVR:ää tukevat Insinööriliitto sekä paikallisella tasolla OTE ry. ja Oulun Tietoteekkarit. Ne uhkaavat jatkaa iskuja, kunnes kulttuuri katoaa kaupungista. Lähetys täältä Teknologiakylästä päättyy tältä erää tähän.

This joke was tagged #engineers and #finnish

 

Navigation